Igjen talte Jesus til dem og sa: Jeg er verdens lys! Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys. Joh 8,12.

Mange er vel ferdig med Jesus nå, når julen er over. Kanskje har de ikke enngang tenkt tanken at julen har noe med Jesus å gjøre. De er opptatt av julebord, pakker og fest. Ikke alle, selvsagt, det er også mange som benytter julen til samvær med familien på en god måte, og de gleder seg over å spise god mat og gi hverandre gaver. Og vi må jo ikke glemme at det fortsatt er mange som oppriktig feirer Jesu fødsel.

Hvor går så veien videre fra julekrybben?

Den rørende historien om det lille barnet i krybben, er ikke så vanskelig å forholde seg til. Men denne voksne Jesus — det er litt mer brysomt. 

Spørsmålet blir, hvor går veien videre fra Betlehem, for oss som tror, og for dem som tar sikte på å treffe Jesusbarnet neste jul?

LysestakeDet er mørketid i landet vårt, ikke minst i Nord-Norge. Trygve Hoff, som var fra Rognan i Nordland, var inne på dette i minst en av sangene sine: "..et lys, et lys, et lys imot mørketida".

En tent fyrstikk har evnen til å bryte mørket, selv om det er kortvarig. Og med den kan du tenne et lys, ja, til og med en stor brann.

Jesus sier også at vi er verdens lys:

Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. 
Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen! Matt 5, 14-16

Så vår oppgave er å være verdens lys, tent av lyskilden selv, Jesus. Og lyset gjør at mennesker får se Gud gjennom de gode gjerninger vi gjør, og takker ham.

Å vise noen veien videre fra Betlehem, handler om å tenne lys, om så bare en liten fyrstikk. 

Godt nytt år!